Városunkról

Balatonföldvár nevezetessége a fürdőtelep, amely városképi jelentőségű: a XIX. század végén alakult ki, stranddal, villákkal, vendéglőkkel, sétányain a tájjal harmonizáló platánsorokkal, fenyőligetekkel.

A település fekvéséből származó előnyöket már az ókor népei is kihasználták. A nevében is szereplő erődítmény a keltákhoz köthető, akik Szántód-Szalacska útvonal mentén földvárat emeltek.

A Lucs-tetőtől a Balaton és környéke szinte teljes egészében megcsodálható. Erre a panorámára hivatkozva Korányi Frigyes egyetemi tanár indítványozta a környék birtokosainak - a Széchenyieknek - az üdülőtelep alapítását. 1894-ben el is kezdték a part felparcellázását. Az elvégzett munka - az utcahálózat vonalvezetése, a kellemes városkép - Spúr István (aki később balatoni kormánybiztos is lett) uradalmi mérnök és Schilhán József uradalmi főkertész szakmai hozzáértését dicséri.

Jól sikerült a zöldövezet kialakítása is. A tájjal harmonizáló platánsorok, tölgy-, jegenye- és fenyőligetek, a sétányok fái gyors fejlődésnek indultak, és ezek határozzák meg ma is a település arculatát. A kikötő, a part menti korzó szebbnél szebb épületei, szállodái, kaszinói, hangversenytermei a társasági élet kibontakozásával együtt nőttek ki a semmiből.

Az üdülőhelyet a kor ismert személyiségei közül sokan kedvelték. A tudós- és művészvilág képviselői közül rendszeresen itt töltötte nyarait Kandó Kálmán, Ránki György, Németh László, Szabó Lőrinc, Bajor Gizi, Rákosi Szidi, Rákosi Viktor és Jenő.

A második világháborút követően az államosított villák, szállók mellett gombamód épültek a vállalati és magánüdülők, az új szállodák, idegenforgalmi létesítmények.

A település 1985-ben nagyközségi, 1992-ben városi rangot kapott.

Balatonföldvár a város rendezettségéért, tisztaságáért 1994-ben Európa-díjat kapott, egy évvel később pedig a városok között megszerezte az első helyet a Virágos Magyarországért pályázaton.

A Budapest-Nagykanizsa vasútvonal a településen halad át. Személyautóval a 7-es számú főúton közelíthető meg. A balatonkiliti repülőtér mindössze húsz kilométerre, a szántódi rév pedig alig néhány kilométerre található innen.