Hírek

TÁJÉKOZTATÓ SZÁLLÁSHELY-SZOLGÁLTATÁSSAL KAPCSOLATOS VÁLTOZÁSOKRÓL ÉS KÖTELEZETTSÉGEKRŐL 2019. december 4., szerda

Tisztelt Szálláshely-üzemeltető!

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) egy új, digitális adatszolgáltatási rendszer, amely lehetővé teszi, hogy valós időben legyen látható az országban található összes szálláshely forgalmi, statisztikai adata: azaz hány felnőtt, hány gyermek érkezett, honnan jöttek, mennyi időt töltöttek el, milyen szolgáltatásokat vettek igénybe és mennyit költöttek a belföldi és külföldi vendégek.

Az új rendszer bevezetésével minden szálláshely digitálisan, szálláshelykezelő szoftver használatával tudja teljesíteni a vendégek bejelentkezésénél előírt adatrögzítési kötelezettségét. Az NTAK közvetlen adatkapcsolat formájában adatot fogad a szálláshely-szolgáltatóktól, ezeket tárolja, feldolgozza, valamint a törvényben meghatározott hatóságai számára ezeket szolgáltatja.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (továbbiakban: NTAK) (működését a 2018. évi XCVII. törvény a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény, a részletszabályokat pedig a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény végrehajtásáról szóló 235/2019. (X.15.) Korm. rendelet határozza meg.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ bevezetésével a kialakított rendszerbe valamennyi szálláshely-szolgáltató köteles az NTAK https://info.ntak.hu/ internetes felületén keresztül regisztrálni, továbbá a rendszerrel kompatibilis szálláshely-kezelő szoftvert alkalmazni és rajta keresztül vendégforgalmi adatokat szolgáltatni. A regisztrációhoz ügyfélkapus azonosítóval kell rendelkezni.

A regisztráció és a szoftverhasználat minden szállashely-szolgáltató részére kötelező, a határidők azonban szálláshely-típusonként eltérők:

Szálláshelytípus Regisztrációs időszak Adatszolgáltatás kezdete
szálloda 2019. június 1. és 30. között 2019. július 1-jétől
panzió 2019. szeptember 1. és 30. között 2019. október 1-jétől
kempingek, üdülőházak,
közösségi szálláshelyek,
egyéb szálláshelyek, magánszálláshely, falusi szálláshelyek
2019. december 1. és 31. között 2020. január 1-jétől

A szálláshely-szolgáltató feladata, hogy elektronikus úton regisztráljon az NTAK üzemeltetője által e célra működtetett elektronikus felületen.A regisztrációs folyamat keretében kerül sor:1.) a szolgáltató, 2.) a szálláshely, valamint 3.) a szoftver regisztrációjára.

A magán-szálláshelyek üzemeltetői („fizetővendéglátók” illetve, akik 2019. június 28-a előtt „egyéb” típusú szálláshelyként lettek nyilvántartásba véve)

  • 1.2019. december 1. és 2019. december 31. között kötelesek regisztrációt teljesíteni NTAK honlapján https://info.ntak.hu

A regisztrációhoz ügyfélkapu azonosítóval kell rendelkezni.

  • 2.2020. január 1. napját követően kötelező a napi adatszolgáltatás teljesítése.
  • (Fontos, hogy szezonális működés esetén kiválasztható a nyitva tartás kérdésnél az „Időszakosan” opció, így az üzemen kívüli időszakban nem kell napi adatszolgáltatást teljesíteni.)

3.A szálláshely szolgáltatóknak a törvényben meghatározott adatok továbbítására (adatszolgáltatás) szálláshelykezelő szoftvert kell alkalmazniuk. Az alkalmazható szoftverek listája megtalálható NTAK honlapján. A legfeljebb 8 szobát 16 férőhellyel hasznosító szálláshely-szolgáltatók részére a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. térítésmentes szoftvert biztosít („az Én Vendégszobám” elnevezésű egyszerűsített vendégnyilvántartó alkalmazás: info.azenvendegszobam.hu). Ezen az oldalon található „igazolás a szálláshely bejelentéséhez” gombra kattintással a Regisztráció és igazolás igénylése kérelem kitöltése után, elektronikusan megkapja a szálláshely szolgáltatója az igazolást, mely a szálláshely-szolgáltatás bejelentéshez szükséges szoftver meglétét igazoló dokumentum.

  • 4.Új szálláshely-szolgáltató a szolgáltatás megkezdését követő 5 napon belül köteles regisztrálni az NTAK rendszerben.

Felhívjuk a szálláshely-szolgáltatók figyelmét arra, hogy a fentiekben ismertetett NTAK regisztrációs és adatszolgáltatási kötelezettség FÜGGETLEN a helyi idegenforgalmi adózással kapcsolatos teendőktől és határidőktől. Az NTAK felé történő adatszolgáltatással párhuzamosan a korábbi években megszokott módon továbbra is kötelező a papíralapú vendégkönyv vezetése, valamint az idegenforgalmi adó bevallása és megfizetése a tárgyhónapot követő hónap 15. napjáig a helyi adókról szóló 26/2011.(XII.15.) önkormányzati rendelet alapján.

Tájékoztatjuk továbbá a tisztelt adózókat, hogy Balatonföldvár Város Önkormányzat helyi adókról szóló rendeletének módosítása értelmében 2020. január 01. napjától az idegenforgalmi adó mértéke 500.- Ft/fő/vendégéjszaka.

Balatonföldvár, 2019. november 29.

Balatonfölvári Közös Önkormányzati Hivatal

Köselingné dr. Kovács Zita jegyző