Hírek

SZÁLLÁSHELY-SZOLGÁLTATÓK FIGYELMÉBE!​SZÁLLÁSHELYEK MINŐSÍTÉSI KÖTELEZETTSÉGE 2022. február 22., kedd

Tisztelt szálláshely-szolgáltató!

A szálláshely-szolgáltatási tevékenységekkel összefüggő jogszabályok módosítása újabb teendő elé állítja a már működő, illetve a leendő szálláshelyek üzemeltetőit. Szálláshely-szolgáltatás a továbbiakban olyan szálláshelyen folytatható, amely - a korábbi jogszabályi előírások és feltételek mellett, - rendelkezik érvényes szálláshely minősítéssel.

A szálláshely-minősítés Magyarországon az állam hatáskörébe tartozó tevékenység. A szálláshely-minősítést az állam a Kormány rendeletében kijelölt szálláshely-minősítő szervezet a - Minőségtanúsító Testület Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság – útján látja el, a nemzetközileg általánosan elfogadott és közzétett kritériumok alapján.

A szálláshely-szolgáltató a szálláshely üzemeltetési tevékenység bejelentését megelőzően, valamint az első minősítést követően háromévente köteles a szálláshely-minősítő szervezet vizsgálatát és értékelését kérni, a szálláshelytípusra vonatkozó követelményekhez igazodó minőségi fokozatba sorolás érdekében.

Szálláshelyenként az első szálláshely-minősítési eljárás ingyenes.

A szálláshely-minősítési eljárás szabályai minőségi, műszaki és szolgáltatási szempontrendszere a szálláshely-minősítő szervezet elektronikus felületén (https://www.szallashelyminosites.hu/) kerülnek közzétételre, mely alapján a szálláshely-minősítő szervezet vizsgálja különösen a szálláshely műszaki állapotát és felszereltségét, illetve a nyújtott szolgáltatások színvonalát.

A 2021. december 31-ig már nyilvántartásba vett, üzemelő szálláshelyek esetén az első szálláshely-minősítést szálláshelytípusonként az alábbi időpontig szükséges igényelni a szálláshely-minősítő szervezettől:

a) szálloda szálláshelyek esetében 2021. december 31-ig;

b) panzió szálláshelyek esetében 2021. december 31-ig;

c) kemping szálláshelyek esetében 2022. június 30-ig;

d) üdülőháztelep szálláshelyek esetében 2022. június 30-ig;

e) közösségi szálláshelyek esetében 2022. június 30-ig;

f) egyéb szálláshelyek esetében 2023. január 1-ig;

g) magánszálláshelyek esetében 2023. január 1-ig.

(2) Ha a szálláshely rendelkezik a szálláshely-minősítő szervezet elektronikus felületén közzétett típusú, érvényes tanúsító védjeggyel, a vonatkozó fenti a)-g) időpontig köteles regisztrálni a szálláshely-minősítő szervezet elektronikus felületén, és az érvényes minősítést igazolni a szálláshely-minősítő szervezet felé, aki ezt köteles elfogadni.

A szálláshely-minősítő szervezet a szálláshely-minősítési igények elbírálását 2022. január 1. napján kezdi meg.

Az új szálláshely-üzemeltetési tevékenység megkezdésének esetén már a jegyzőhöz történő bejelentést megelőzően rendelkezni kell minősítő dokumentummal. Ehhez legalább a jegyzőhöz történő bejelentést megelőzően 90 nappal szükséges elindítani a minősítési folyamatot!

Az új szálláshely-üzemeltetési tevékenység megkezdésére vonatkozó ügymenet Balatonföldvár Város honlapján részletesen megtalálható.

A fentieken túl 2022. január 01. napjától a szálláshelyet magánszemélyként üzemeltetőknek is kötelező az ELEKTRONIKUS IDEGENFORGALMI ADÓ NYILVÁNTARTÁSI RENDSZERHEZ VALÓ CSATLAKOZÁS Balatonföldvár Város Önkormányzat Képviselő-Testületének a helyi adókról szóló 26/2011.(XII.15.) Önkormányzati rendeletének 10.§ (6) - (9) bekezdése alapján.

A 2017. június 1. napja után tevékenységet kezdő szállásadó a tevékenység megkezdését megelőzően köteles kérelmezni az elektronikus online nyilvántartási rendszerhez szükséges felhasználói nevet és jelszót a Balatonföldvári Közös Önkormányzati Hivatal Hatósági Osztályán ügyfélfogadási időben.

Az elektronikus online nyilvántartáshoz való hozzáférést és a rendszer használatát Balatonföldvár Város Önkormányzata térítésmentesen biztosítja a Hivatalon keresztül a kötelezettek számára.

Tisztelettel:

Köselingné Dr. Kovács Zita

Jegyző sk.