Hírek

Polgárőr Nap 2019. június 25., kedd

Az országos rendőrfőkapitány Balatonföldváron szombaton azt mondta, a rendőrség és a polgárőrség közös munkája is hozzájárult ahhoz, hogy tavaly minden eddiginél kevesebb, mintegy 186 ezer rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmény történt Magyarországon.

Balogh János a huszonötödik alkalommal megtartott országos polgárőrnapon azt mondta, a polgárőrök 64 ezer alkalommal 550 ezernél is több szolgálati órát teljesítettek a rendőrökkel közösen 2018-ban, ami 300 rendőr teljes évi munkaideje.

„A polgárőrök a közös szolgálatellátással növelték a rendet, és jelentős rendőri erőt kiváltva segítették a jogsértő cselekmények megelőzését, megszakítását, felderítését, tömegrendezvények biztosítását, eltűnt emberek felkutatását, s egyebek mellett az illegális fakitermelések elleni fellépést” – mondta.

A rendőr vezérőrnagy azt is mondta, hogy a polgárőrszövetség több mint 400 autót kapott az elmúlt években, feladatainak ellátását idén 150 újabb kocsi, továbbá segédmotor-kerékpárok, biciklik és ezer digitális rádió-távközlő készülék átadásával is segítik. Szerinte ennek eredményeként tovább javul a munkájuk hatékonysága, nő a biztonság.

A polgárőrség a továbbképzések terén is számíthat a rendőrségre, mert fontos, hogy tagjai naprakészek legyenek a jogszabályi változások, az új kihívások tekintetében– mondta.

Balogh János arról is beszélt, hogy a rendőrségtől komoly aktivitást kíván a közlekedési balesetek megelőzése. A személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma 2018. első felében volt a legmagasabb az elmúlt 10 év hasonló időszakaihoz viszonyítva, a halálos balesetek számát figyelembe véve pedig a tavalyi volt az elmúlt tíz év harmadik legtragikusabb éve. Ennek következtében a rendőrség változtatott közlekedésrendészeti felfogásán, taktikáján.

Ez év első öt hónapjában a személyi sérüléses közlekedési balesetek száma 7 százalékkal csökkent a tavalyihoz képest, a halálos kimenetelűeké pedig a legalacsonyabb volt az elmúlt 10 évben, ami az 1960-es évek halálos baleseti statisztikáját idézi.

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke azt mondta, hogy a polgárőrségnek ma olyan stratégiai partnerei vannak, amelyekről 25 évvel ezelőtt álmodni sem mert. Példaként Magyarország kormányát, a Belügyminisztériumot, a rendőrséget, a katasztrófavédelmet és a katonai szervezeteket említette.

Lezárult a polgárőrség technikai fejlesztésének nyolcéves időszaka, megújult a jogi környezet, korszerűbbé vált a polgárőrök oktatása, sikeresek voltak a szövetség szakmai programjai, és most már minden évben 9 millió szolgálati órát teljesítenek a polgárőrök. Szerinte a magyar polgárőrség megőrizte identitását, egységét, szakmai arculatát, a polgárőrök munkája jó hatással van az ország stabilitására.

A 63 ezer polgárőrt büszkeség töltheti el, hogy megbecsült tagjai lakókörnyezetüknek, Magyarországnak– mondta Túrós András. Azt is mondta, a polgárőrség létét a lakosság, a politikusok, a rendészeti szervek és az önkormányzatok is szükségesnek tartják,a szervezet stabil működéséhez a jövőben is szüksége lesz a kormány, a Belügyminisztérium kiemelt támogatására.

Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, Kaposvár polgármestere szerint a 21. század első felének legnagyobb hiánycikke a biztonság.

Azt mondta, a polgárőrök és a rendőrök közös munkája nélkül nem érhető el az a cél, amit biztonságnak nevezünk. Arra biztatott mindenkit, segítse a polgárőrök munkáját.

Holovits György Huba (Fidesz-KDNP), Balatonföldvár polgármestere azt mondta, a biztonság iránti vágy az egyik legalapvetőbb emberi, közösségi, társadalmi érzés és igény. Itt, a Balaton partján, a turizmusból élünk, és nemcsak a helyiek, az üdülőtulajdonosok, hanem az évente ide érkező több százezer turista biztonságáért is felelnünk kell – mondta.

Azt is mondta, a 2300 állandó lakosú Balatonföldvár mindig is igyekezett élen járni a biztonság megteremtésében: területén két – egy szárazföldi és egy vízi – rendőrőrs mellett a rendszerváltás óta polgárőrség is működik, a település minden évben bűnmegelőzési tábornak ad otthont.

(forrás:www.origo.hu)