Hírek

POLGÁRMESTER VÁLASZOL… 2023. június 12., hétfő

A nyári felkészülésről, a parkolási rendszerről, az e-kikötőről és a strandokról kérdeztük városunk polgármesterét Holovits Hubát.

Mi indokolta új fizető parkolók kialakítását a városközpontban?
A fizetős parkolási rendszer elsődleges feladata minden településen az adott terület forgalmi rendjének kialakítása és a gépjárművek kulturált tárolásának biztosítása, másodlagosan természetesen bevételt is jelent a költségvetésnek. A központi parkolóban és a városháza előtt hosszú évek óta problémát jelent, hogy az általunk kialakított parkólóhelyeket nem megfelelően használják a gépjárműtulajdonosok, hanem fizető zónák használatának elkerülése végett az autóikat hosszabb időszakra, egész napra vagy napokra tárolják le. Ezzel a viselkedéssel akadályozzák azokat a polgárokat, akik az üzletekbe vásárlási szándékkal vagy az önkormányzathoz ügyintézési szándékkal érkeznek, hiszen számukra nem jut már elegendő szabad hely. Ez a helyzet fog reményeink szerint ezzel az intézkedéssel megváltozni.
Indul a szezon. Közterületeinket felkészítették a nyárra?
2010 óta a város szinte valamennyi közparkját sikerült felújítani és a megváltozott éghajlati kihívásokra felkészíteni. Az utóbbi években új parkot hoztunk létre a kikötőben a Kaszinó mellett és a Kármelhegyi Boldogasszony Kápolnánál. Modernizáltuk a Szivattyú parkot, az Európa parkot és a Városháza előtti zöldfelületeket. Az említett területek gondozását külsős cég végzi, állapotuk kiemelkedő színvonalat képvisel. Településünk vonzerejének növelése érdekében indítottunk fásítási programot és felélesztettük a virágosítási versenyt is.
Mi a helyzet a strandokkal?
Földvár különleges helyzetben van a Balaton partján. Mintegy öt kilométeres partszakasszal rendelkezünk, melynek 63%-a, cca. három kilométer fürdésre kijelölt és/vagy alkalmas területe a városunknak. 2010-ben a két városi strand, mind a keleti, mind a nyugati strandunk esztétikai és műszaki állapotát tekintve lehangoló látványt nyújtott. Ezen változtattunk pályázati és városi források bevonásával, öt és négycsillagos minőségüre fejlesztettük őket egy évtized alatt. Az idei évtől a Nyugati strand köszönhetően a kikötő beruházásnak ingyenesen látogatható lesz ismét. Nevezett fürdőhely területe 6000 négyzetméterrel, a vízbejutási lehetőség hossza 260 méterre növekedett. A strand fenntartási költségeihez jelentősen hozzájárul a kikötő beruházója és a jövőben a hajótulajdonosok befizetéseiből gazdaságosan üzemeltethető marad, ingyenes formában is.
Egyes híresztelések szerint egy új bírósági döntés miatt el kell bontani az önkormányzatnak a már megépült kikötői mólószárakat. 
Badarság. A jogászok dolga a jogászkodás, a polgármesteré a város fejlesztése. Az önkormányzat sem engedélyező, sem beruházói szerepkörben nem vesz részt a kikötőépítésben, így jogi felelősség kérdése nem merülhet fel. A bírói ítéletek szóba se hozzák az eredeti állapot visszaállítását, csupán egy kormányhivatali határozattal kapcsolatos jogtechnikai kérdés körül forognak az elmúlt évek eseményei. Sajnálatos módon egyértelmű politikai indíttatás és szándék sejlik fel a valótlan híresztelések mögött. Képviselő- testület döntő többsége továbbra is rendíthetetlen és kiáll a beruházás megvalósítása mellett, mert az egyet jelent városunk fejlődésével.