Hírek

POLGÁRMESTER VÁLASZOL 2023. március 20., hétfő

Az Önkormányzati Hírlevél állandó rovata a Polgármester válaszol.

A Fesztivál társasház és a Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület is bíróságon támadta meg az e-kikötő projektet. Azt is sérelmezik, hogy az önkormányzat nem egyeztetett a helyiekkel a beruházásról. Mi a véleménye erről?

A Nyugati strandi kikötő építésének ügye 2004 óta, tehát 20 esztendeje van napirenden városunkban, ezáltal jelen van a közéleti témák között is. 2004 óta minden képviselő - testület és polgármester - így a jelenlegi városvezetés gazdasági programjában is szerepel-, arról minden városi ügy iránt érdeklődő és tájékozódni kívánó lakosnak évtizedek óta tudomása van. Városunkat Magyarország többi településéhez hasonlóan a lakosok által megválasztott képviselő-testület irányítja. Sajnálatos jelenség, hogy egy senki által meg nem választott, meg nem bízott, ezáltal semmire fel nem hatalmazott helyi álcivil szervezet folyamatos támadást intéz különböző ügyekben a városvezetés ellen.
Népszavazás kiírását is hiányolja a témában az ellenzék.
A városvezetés évtizedek óta kiáll a beruházás megvalósítása mellett. Az összes szakmai, környezetvédelmi fórum és hatóság szerint szintén Földvárhoz illő a fejlesztési elképzelés. Úgy gondolom, a bizonyítás akár népszavazás formájában is ennek ellenkezőjéről azoknak a feladata, akik mindenféle módszerrel akadályozzák az új kikötő építését. Csodálkozom, hogy senki nem tartja furcsának az elmúlt három évben miért nem kezdeményezte senki a helyi népszavazás kiírását a témában, valószínű kevesebb energiát emészt fel a politikai hisztériakeltés, mint egy tényleges megmérettetés a részükről.
Mi lesz a stranddal ha elkészül a kikötő?
A városvezetés határozottan kiáll azon véleménye mellett, hogy nem fognak a strandolók meghatározó változást észrevenni ezen a területen, hiszen a vízbejutási lehetőséget, amelyet esetlegesen a kikötő létesítésével csökkentenek a jelenlegi partszakaszból, mindenképpen visszapótlásra kerül fövenyes part formájában a kikötő mólószárainál. A Balatonon több mint 50 olyan lokáció található, ahol a kikötő közvetlen szomszédságában strand működik és üzemel. Ezeken a helyeken békésen megférnek egymás mellett a strandolók és a hajósok, biztosak vagyunk benne, hogy Balatonföldváron is így fog történni, hiszünk abban, hogy a Balaton mindenkié - fürdőzőké és hajósoké- egyaránt.
Mikorra készül el a kikötő?
2023 november végére fognak az érdemi munkálatokkal a tervek szerint elkészülni és reményeink szerint a 2024-es szezonban már működni fog mind a kikötő, mind pedig a kikötőhöz kapcsolódó strand területe. Fontos kiemelni, hogy a városvezetés egyértelmű és határozott kérése és feltétele volt a beruházó felé, hogy a kikötő mindenki számára nyitott legyen, azaz bejárható, hasonlóan a balatonföldvári másik kikötőhöz. Az év 12 hónapjából strandként eddig 3 hónapban hasznosított városi terület a jövőben 12 hónapon keresztül áll majd a látogatók rendelkezésére.
Amennyiben a bíróság az önkormányzatnak kedvezőtlen döntést hoz, gondoskodnak-e a terület eredeti állapotának visszaállításáról?
Amennyiben ez bekövetkezik, a beruházó feladata a terület eredeti állapotának visszaállítása, hiszen az Önkormányzat ezzel a feltétellel adta át- és bérbe a munkaterületet.