Hírek

MARAD A „SZABADSTRAND” NŐ A ZÖLDTERÜLET NAGYSÁGA, FEJLŐDIK A KIKÖTŐ 2018. március 28., szerda

2018.03.27-én tárgyalta és fogadta el Balatonföldvár Város Önkormányzatának képviselő testülete azt a rendezési terv módosítást, mely a kikötő és környezetének további fejlesztését teszi lehetővé.

A tervezett fejlesztés a jelenlegi „szabadstrandra” vonatkozóan semmilyen korlátozást sem tartalmaz, így az eredeti funkciójában tud tovább működni. A fejlesztés alapvetően a BAHART tulajdonában álló, jelenleg gazos-füves-bokros-nyárfás, funkció nélküli területet érinti. A tervezett beruházás központi eleme egy komplex funkciókat biztosító színvonalas, egyszintes kiszolgáló épület létrehozása, amely egyszerre képes a személyhajózás, a vitorlázás és a település turisztikai igényeit kielégíteni. Magában foglal vizesblokkokat, jegypénztárat, közösségi helyiségeket, és vendéglátó-szolgáltató egységeket egyaránt. Az épülettel együtt a kapcsolódó környezet megújítása is szükséges, amely zöldfelületek, új térburkolat, játszótér és a kikötőfejlesztés miatt előírt minimálisan szükséges parkolóhelyek kialakítását is jelenti. A rendezési terv módosítására azért volt szükség, hogy a nyári városközpontként működő kikötő és környezete a hatályos jogszabályoknak mindenben megfelelő módon váljon fejleszthetővé. A témával kapcsolatban az elmúlt időszakban számos valótlanság, rémhír, hangulatkeltő fél információ keringett a köztudatban, amik cáfolásra kerültek, hiszen valamennyi szakhatóság, államigazgatási és közigazgatási szerv véleményezte és jóváhagyta a módosítás dokumentációját. A Somogy Megyei Kormányhivatal Állami Főépítésze is kiadta a módosításra vonatkozó záró szakmai véleményét, mely megalapozza az önkormányzati rendelet (HÉSZ) módosítását.
A fenti tények tükrében Balatonföldvár Város Önkormányzata osztja korábbi álláspontját, mely szerint a területfejlesztés akadályozása, mögött vélhetően konkrét magánemberek gazdasági és politikai érdekei állnak.