Hírek

Koronavírus-A Somogy Megyei Kormányhivatal Siófoki Járási Hivatalának Tájékoztatója 2020. november 4., szerda

Kiemelendő, hogy jelen tájékoztató a koronavirus.gov.hu honlapon megtalálható anyagokból lett összeállítva!

Mindenki számára ajánlott az oldal látogatása, mivel ott minden aktuálisan meglévő, a COVID19 járvánnyal összefüggő ismertető megtalálható!

Mi a teendő, ha azt gondolom, hogy az új koronavírussal fertőződtem?

Ha az új koronavírus okozta megbetegedés tüneteit tapasztalja és találkozott olyasvalakivel, akitől elkaphatta a fertőzést, minél hamarabb kérjen telefonos segítséget! Kitől? A háziorvos, az ügyeletes orvos vagy a mentőszolgálat szakembere feltett kérdései megerősíthetik vagy kizárhatják a fertőzés gyanúját.

Koronavírus megbetegség leggyakoribb tünetei

  • A leggyakoribb tünetek: a láz, a fáradtság és a száraz köhögés.
  • Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj.
  • Ezek a tünetek általában enyhék és fokozatosan jelentkeznek.
  • Emellett az új koronavírus-fertőzés egyik jellegzetes tünete az íz- és a szaglásérzékelés zavara, vagy elvesztése, amely sokszor az egyetlen tünet.
  • Vannak olyan fertőzöttek, akiknél nem alakul ki semmilyen tünet és nem érzik magukat betegnek.

    Hogy történik a teszt rendelése?

    Minden koronavírusgyanús embernél rendelnek PCR-tesztet. Ezt a háziorvos, a járványügy vagy a kórház rendeli meg, akkor teljesen ingyenes. Amennyiben a háziorvos rendeli meg a tesztet, akkor a mintavételt az Országos Mentőszolgálat végzi el, a mintavétel nem sürgősségi beavatkozás.

    Fizetnie csak annak kell a tesztért, aki saját maga úgy dönt, hogy szeretné magát leteszteltetni. Hol lehet csináltatni hivatalos PCR-tesztet? Lista: https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/609-covid-19-mikrobiologiai-laboratoriumi-diagnosztika-virusorokito-anyagot-kimutato-pcr-vizsgalat

    Miből áll a mintavétel?

    A mentők kétféle módszerrel is dolgoznak. Egyik módszer, hogy torok- és orrgarat-váladékból vesznek mintát, ez esetben a beteget előzetesen telefonon időben értesítik, ezt követően érkeznek. A mintavétel előtt legalább két órával tilos bármit is enni, vagy inni, dohányozni, fogat mosni. A mentők a levett minta területileg illetékes laborhoz való juttatását is megszervezik. A másik módszer, amikor vérmintát vesznek. Ez esetben nincs étkezési megkötés.

    A laboratóriumi vizsgálat, illetve gyorsteszt eredményét (a biztosabb eredményhez rendszerint többszöri vizsgálat szükséges) a járványügyi intézkedésekhez, a vírus terjedésének követéséhez tudják jól hasznosítani. Ennek okán a házi mintavétel, tesztelés nem sürgős beavatkozás, hanem logisztikai terv alapján, címről címre haladva végzett járványügyi tevékenység.

    A laborvizsgálat eredményéről a háziorvos és a területileg illetékes népegészségügyi osztálykap értesítést. A háziorvos ezek után telefonon értesíti a vizsgált személyt, akinek a laborvizsgálat eredményének közléséig otthon kell maradnia.

    Mi történik, ha a fertőzés beigazolódik?

    Ha a tünetei enyhék, és nem tartozik a betegség szempontjából kockázati csoportba, tehát nem igényel kórházi kezelést, akkor otthoni karanténba kerül. A háziorvos értesíti az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ) mintavétel céljából. Ennek eredményéről a háziorvos értesíti Önt. Az eredményről az illetékes hatóság is értesül, aki a házi karantént hatósági határozattal elrendeli.

    Ha a tünetei súlyosak (pl. nehézlégzés, tüdőgyulladás) és kórházi ellátást igényel, akkor a mentő a területileg illetékes kórház infektológiai osztályára vagy járványkórházba, vagy kijelölt intézménybe szállítja Önt, ahol az elkülönítése, az ellátása és a mintavételezés megtörténik. A kórházban minden szükséges vizsgálatot elvégeznek és laborvizsgálatot végeznek, amely kimutatja, hogy koronavírussal fertőzött-e vagy nem. Ha a laboreredmény megerősíti, hogy Ön koronavírussal-fertőzött, akkor kórházi megfigyelés alá kerül. A kezelés attól függ, hogy a betegség mennyire enyhe vagy súlyos lefolyású.

    Nagyon fontos tudni, hogy ha még meg is fertőződik valaki, a legtöbb esetben - az influenzához hasonló tünetekkel - enyhe lefolyású a betegség.

    A legtöbben (nagyjából 80%) bármely speciális kezelés nélkül felépülnek a betegségből.

    A koronavírus leginkább cseppfertőzéssel terjed: köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, majd a közelben tartózkodó másik emberre. Fertőzött felületek és tárgyak megérintésével a vírus a kézre kerülhet, az arc, a száj, az orr érintésével bejuthat a szervezetbe. Egyelőre nem ismert, hogy pontosan mennyi ideig marad fertőzőképes a vírus a felületeken, annyi azonban bizonyos, hogy az egyszerű fertőtlenítőszerek elpusztítják.

    A koronavírusok hatástalanításához virucid (vírusölő) hatású fertőtlenítőszerek alkalmazhatók. Megfelelő az alapos, legalább 20 másodpercig tartó, szappanos kézmosás, illetve alkoholos kézfertőtlenítők használata is. Felmosáshoz, takarításhoz is használjon fertőtlenítő tisztítószert! Szellőztessen gyakran!

    Várandós vagyok, mit tegyek a megelőzés érdekében?

    Tartsa be a normál higiéniai rendszabályokat, ami influenza-szezonban egyébként is javasolt! Ide tartozik például a gyakori és alapos szappanos kézmosás, alkoholos kézfertőtlenítés. Tömegközlekedési eszközön történő utazáskor kerülje arca, szája, orra és szemei érintését! Jelenleg semmilyen adat nincs arról, hogy az új koronavírusnak magzatkárosító hatása lenne.

    A gyerekeket is érinti az új koronavírus okozta megbetegedés?

    A vírussal bármilyen életkorú ember megfertőződhet, ugyanakkor az eddig igazolt esetek között alig volt gyermekkorú beteg. Általánosságban elmondható, hogy a megfertőzöttek körülbelül 80%-a tünetmentesen átesik a vírusfertőzésen, a gyermekek és a fiatal felnőttek is ebbe a csoportba tartoznak. Esetükben a vírushordozás lehetőségével kell számolni, ezért a fertőzés gyanúja (érintett területre utazás vagy érintett területen járt személlyel való kontaktus megléte és akár enyhe tünetek jelentkezés) mellett indokolt lehet a gyermekeket 1-2 hétig otthon tartani, az iskolai és más közösségek védelmében. Ilyen esetekben ajánljuk a gyermekháziorvossal való telefonos egyeztetést.

    További, az oldalon meg nem található kérdések esetében az alábbi ingyenesen hívható zöld számon és e-mail címen kérhet tájékoztatást:

    +36/80/277-455

    +36/80/277-456

    koronavirus@1818.hu