Hírek

KITÜNTETÉS A POLGÁRMESTERNEK, DICSÉRET A VÁROSNAK 2023. augusztus 22., kedd

Korábban már hírt adtunk róla, hogy Szent István napja alkalmából kitüntetések átadására került sor a Belügyminisztériumban. Városunk polgármestere a két és fél évtizedes kiemelkedő önkormányzati és településfejlesztési munkája elismeréseként vette át a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét. 

Holovits Huba 1998 óta volt önkormányzati képviselő, majd lett alpolgármester, 2010-től polgármester. Elnöke a Balatonföldvári Többcélú Kistérségi Társulásnak is, mely 13 települést tömörít, tagja a Somogy Vármegyei Önkormányzatnak.

Sikeres sportpályafutást mondhat magáénak, háromszoros magyar bajnok, 2009-ben ezüstérmes, kétszeres bronzérmes vitorlázó, édesapja Holovits György nyomdokain haladva, aki a müncheni olimpián 8. helyezést ért el.

25 év alatt jól kivehető városvezetői munkájának két fő iránya: egyrészt az értékek és hagyományok őrzése, az elődök mindenek felett álló tisztelete, másrészt a modern fejlesztések, négyévszakos turizmus növelése érdekében a helyi attrakciók ösztönzése, amelyek tartós munkahelyeket is teremtenek az itt élőknek, nemcsak a nyári szezonban.

E település alapítója a Széchényi család. Balatonföldvári villájuk –a Kulipintyó- több ütemben megújult az elmúlt években, fontos közösségi hely lett helytörténeti kiállításával. Felújításra került a Kármelhegyi Boldogasszony Kápolna is, ami a Keresztúttal egészült ki, valamint a helyi Katolikus templom is megújult. A városközpontban új Betlehem került felállításra az ünnepi időszakban. Gróf Széchényi Imre szobra újraavatására is sor került Holovits Huba hivatali idejében és 56 -os emlékmű is készült az Európa parkban.

A városba érkező ukrán menekültek ellátását személyesen szervezte meg a Riviéra Hotel tulajdonosával, több ütemben többszáz menekült érkezett a hotelba, illetve egy egyházi szállásra.

Hiánypótló beruházásként, sikeres turisztika attrakció a Kilátó -Hajózástörténeti Látogatóközpont. Megújult a Kvassay sétány, a volt Kaszinó is, Balaton Klub néven, az előtte lévő park felújítása az önkormányzattal közösen valósult meg. Park és strand felújítások, termelői piac, kerékpárút, kutyabarát fürdőhely létesítése mellett 2010 óta 70 638 m2 út és 12 000 m2 járda újult meg. Új bölcsődével is gazdagodik a város, emellett Idősbarát Önkormányzat Díj büszke tulajdonosa. Energetikai korszerűsítésre került sor, okosan előrelátóan a Bajor Gizi Közösségi Házban, az orvosi rendelőben, óvodában, városi konyhában, a Városházán és a közvilágítás területén. 

A Szabadtéri Színpad (Kultkikötő) komplex felújítása várhatóan jövő nyárra elkészül. Az iskola energetikai korszerűsítése pedig folyamatban van. Éves programot ígér előreláthatóan 2026-tól a „Boldog békeidők nyarai” látogatóközpont turisztikai fejlesztés is.

Ez a felsorolás is jól mutatja, hogy Holovits Huba fáradhatatlan jó gazdája a településnek, jó és gondos polgármestere a 2200 itt élőnek, illetve nyaranként ide látogató több tízezer vendégnek.