Hírek

HŐSÉGRIASZTÁS 2023. augusztus 24., csütörtök

Az Országos Tisztifőorvos a korábban elrendelt hőségriasztást 2023. augusztus 25-én, pénteken 00.00 órától kezdődően harmadfokúra emelte és 2023. augusztus 28-án, hétfőn 24.00 óráig meghosszabbította.

Kánikulában a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért az NNGYK és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri a lakosságtól, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, lehetőség szerint vizet. A déli órákban semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon.

Akik a szabadságukat vízparton töltik, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve felhevült testtel semmiképpen ne ugorjanak a vízbe.

Ajánlatos naponta több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. Ha van légkondicionáló berendezésünk, időnként kapcsoljuk be, de a hőmérsékletet ne állítsuk 27 foknál hűvösebbre. A ventilátort szintén szakaszosan kell üzemeltetni. Fontos tudni, hogy a lapátok csak a belső meleg levegőt forgatják, ami kiszárít bennünket, ezért még több folyadékot kell fogyasztani.

Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intjük, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg.

Néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban! Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

A napok óta tartó kánikula és csapadékmentés időjárás miatt jelenleg hét vármegyében van érvényben a tűzgyújtási tilalom. Így tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. A korlátozás ideje alatt a kijelölt, kiépített tűzrakóhelyeken sem szabad tüzet rakni.(forrás:Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ)