Hírek

FÖLDVÁR NAPOK-30 ÉVE VÁROS BALATONFÖLDVÁR 2022. június 19., vasárnap

A Bajor Gizi Közösségi Házban tartott megnyitóval kezdődött a háromnapos városnapi ünnepség. 

Holovits Huba köszöntőjében kiemelte: “Ma nemcsak a 126 éves települést, hanem a 30 éves várost is ünnepeljük. 30 évvel ezelőtt, 1992-ben az itt élő emberek, település vezetők szorgalmának, jövőbe vetett hitének köszönhetően, Magyarország egy újabb várossal lett gazdagabb.”

Hozzátette: ”Földváron sétálva a mai napig érezni lehet a Széchenyi család tagjainak évszázadokon átívelő, a magyar nemzetért folytatott munkásságát, szellemiségét. Azt a szellemiséget, azt a gondolkodásmódot, amely a mindig megújulást, a modernizációt, a jót, a közjót volt hivatott szolgálni történelmünk során. Az ő megújító, alkotó szellemiségük máig ható példakép számunkra. Nem véletlen, hogy a 2010-ben megválasztott fiatal városvezetés az általuk kijelölt utat követve egy dinamikusan fejlődő, folyamatosan épülő, szépülő kisváros miliőjét kívánja a mai napig mind a balatonföldváriak, mind az idelátogató vendégek számára kialakítani.”

Az ünnepség díszvendégei Balatonföldvár alapítójának gr.Széchényi Imrének leszármazottai: Zahorán Széchényi Ákos és fia Zahorán Undurraga Mátyás voltak. Zahorán Széchényi Ákosnak dédapja rövid ám annál tevékenyebb életútja ma is példaként szolgál számára. Köszöntőjében gyerekkori emlékét idézte fel, amiből kiderült,hogy a” Széchényi tudat” először 3-4 éves korában jelent meg az életében. Később már felnőttként: „Emlékszem 1975-ben voltam először Magyarországon és akkor suttogva kérdezték az emberek, hogy ez Széchényi? Igen, anyám által Széchényi.”

Követve a hagyományt az estet idén is a Sonoro kórus koncertje zárta. Vezényelt:Kapusné Dojcsák Edit,karvezető. Zongorán kísért: Gergely-Somogyi Éva 
Szólót énekelt: Bédayné Kádár Éva és Kapus János,Gergely Sándor