Hírek

Csillaghullás-Túra és Piknik 2019. augusztus 6., kedd

A túra elején egy kis helytörténeti sétára hívnak mindenkit, ahol bemutatják Balatonföldvár 1. utcájának villáit, láthatjuk az egykori földvár maradványait, megnézzük a híres panorámát a Kilátó Presszónál és végig sétálunk a Kelta sétányon. 

A „Csillaghullás túra” befejező állomásán a Balatonföldvári Magasparton, a Hajózástörténeti Látogatóközpont melletti füves területről nézze együtt velünk a Perseida-meteorraj maximuma éjszakáján a légkörben megsemmisülő meteoritok felvillanását Kocsis Antal, a Balaton Csillagvizsgáló (Balatonfűzfő) csillagászának vezetésével. A „hullócsillagok” megfigyelése szabad szemmel történik!
A Perseidák megfigyelése közben lehetőség lesz egy nagy teljesítményű csillagászati távcsővel a nyári égbolt látványosságait is megtekinteni. Távcsővégre kerül a Jupiter bolygó felhősávjaival és 4 fényes holdjával, a Szaturnusz bolygó gyűrűrendszere és halvány holdjai, kettőscsillagok, csillaghalmazok. A nyári csillagképek és a hozzájuk kapcsolódó legendákat is bemutatják. Természetesen csak derült égbolt esetén lehetséges a megfigyelés.
Kérjük, éjszakára hozzanak MELEG RUHÁT, POLIFOAMOT, PLÉDET, NYUGÁGYAT, KIS SZÉKET, ÉTELT, ITALT. Igaz ugyan, hogy az erős holdfény miatt (csütörtökön lesz telehold) a halványabb felvillanásokat nem láthatjuk, viszont a holdkorongon sok részletet figyelhetünk meg egy távcsővel.
A Magasparton várjuk azokat is akik, nem akarnak vagy nem tudnak ekkora utat megtenni. Pakolási lehetőség van a Kilátónál. 

Gyülekező: 19.00 – 19.30 óráig a Tourinform Iroda előtt

Indulás: 19.30 órakor
Útvonal - 2,5 km: Tourinform Iroda – Petőfi Sándor utca – Kelta sétány – Kilátó Presszó – Kelta sétány