Hírek

"BOLDOG BÉKEIDŐK” 2020. október 2., péntek

„Boldog békeidők nyarai”- ez a címe annak az új turisztikai fejlesztési elképzelésnek, ami nem csak Balatonföldvárnak, hanem az egész déli partnak meghatározó idegenforgalmi látnivalója lehet a következő időszakban. A megvalósítás anyagi lehetőségeiről ma tartottak megbeszélést a Városháza nagytermében. Az élményalapú tematikus látogatóközpont kialakítása Balatonföldvár történeti városközpontjában létesülne.

Röviden a projektről : Balatonföldvár első fénykora a 19–20. század fordulójára tehető, amikor fellendült a fürdőélet, kiépült az egyre jelentősebb számú nyaralót kiszolgáló turisztikai infrastruktúra, megnyitottak a panziók és a kertvendéglők, kiépült a villanegyed, a park és a sétaúthálózat, valamint létrejöttek a városban azok a terek és intézmények, amelyek a kor társasági szabályainak megfelelő felhőtlen nyári szórakozást biztosították. Balatonföldvár történeti városközpontjának arculatát és urbanisztikai kialakítását máig meghatározzák ezen jellegzetes városépítészeti elemek, az árnyas fasorok, a tágas parkok, a historizáló villák, de ide sorolható például a vasútállomás és a hajóállomás épülete is. Ezek az egyedülálló jellegzetességek a Balaton déli partjának települései közül ilyen koncentrációban Földváron maradtak fenn a legmarkánsabban, ma is érezhető, jelen van a „boldog békeidők” atmoszférája, nosztalgikus hangulata, amely kiválóan illik egy fürdőhelyhez. A fejlesztés keretében a település ezen egyedi, nagy számú látogatót vonzó és széles körű érdeklődésre számot tartó, hiánypótló adottságát formáljuk innovatív turisztikai termékké élményalapú tematikus kiállítással, amely egyben meghatározná Balatonföldvár azon új brandjét is, amellyel új színt és egyedi, jól azonosítható vonzerőt hozna a Balaton térség kínálatába. Megvalósítás: önkormányzati beruházás pályázati forrás bevonásával.

(Fényképen:Dr. Lengyel Györgyi miniszteri biztos ITM,Hunya Balázs főosztályvezető ITM, dr.Virág Zsolt ügyvezető igazgató Magyar Kastélyprogram Kft.,Bíró Norbert elnök, Megyei Közgyűlés,Szajcz Adrián alelnök, Witzmann Mihály országgyűlési képviselő és Holovits Huba polgármester )