Pályázatok

"BALATONFÖLDVÁRI ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL ÉPÜLETÉNEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE"

TOP-3.2.1-15-SO1-2016-00012


BALATONFÖLDVÁRI ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL ÉPÜLETÉNEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE

Az önkormányzati hivatal energetikai korszerűsítése hozzájárul a hatékonyabb és racionálisabb energiagazdálkodáshoz, a széndioxid-kibocsátás nagymértékű csökkentéséhez továbbá a gazdaságosabb üzemeltetéshez is.

A SZERZŐDÖTT TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 234.79 MILLIÓ FORINT

A TÁMOGATÁS MÉRTÉKE: 100% ( vissza nem térítendő )

A PROJEKT TARTALMÁNAK BEMUTATÁSA:

A projekt célja a Balatonföldvári Önkormányzati Hivatal széndioxid-kibocsátásának csökkentése volt, mellyel együtt a környezetre gyakorolt negatív hatások mérséklődnek,, az intézmény fenntartási költségei nagymértékben csökkennek. A célok elérése érdekében szükségessé vált az intézmény komplex energiahatékonyságot célzó felújítása.

Balatonföldvár Önkormányzati Hivatala 1990-ben alakult. A város vezetése jelentős fejlesztéseket hajtott végre a településen és annak intézményhálózatán. Ennek eredményeként 1992-ben Balatonföldvárt várossá nyilvánították, majd a kistérség központja lett.

Az előzetes műszaki felmérés alapján az épület energiatakarékosságának legfőbb akadálya az elöregedett nyílászárók és az épület nem megfelelő szigetelése volt, mivel a komfortos hőmérséklet elérése csak többszörös energiafogyasztás árán valósulhatott meg a nagymértékű hőveszteség miatt. Az energiapazarló felhasználás ezen felül az üvegházhatású gázok megnövekedett kibocsátásával párosult, valamint rendkívüli költségeket jelentett a fenntartó számára az üzemeltetés. A beruházás során az intézmény komplex felújítása volt a kitűzött cél, tekintettel arra, hogy a legnagyobb energia megtakarítás ezen a módon érhető el. A felújítás biztosította, hogy a beruházás mind az energia megtakarításban és mind az önkormányzat üzemeltetési költségeinek csökkenésében megtérüljön.

A beruházás során a hatékonyabb energiafelhasználás jegyében az épület teljes körű hőszigetelésére került sor. Ezáltal a megvalósult projekt hozzájárul a széndioxid-kibocsátás nagymértékű csökkentéséhez, továbbá a gazdaságosabb üzemeltetéshez is. Másrészt, a beruházás során háztartási méretű kiserőmű foto villamos rendszer kiépítésére is sor került, így az intézmény önellátóvá vált. Jelentősen javult az épület hőmegtartó képessége, ezáltal hosszabb távon redukálódik a Föld fosszilis energiatartalékainak felhasználása is. Az épület központi szellőző és légkondicionáló rendszerének korszerűsítésével az energiaveszteség tovább csökkent, illetve az épületben tartózkodók egészségére gyakorolt negatív hatások is mérséklődtek. A projektgazda a fejlesztéshez kapcsolódó nyilvános eseményeken, kommunikációjában és viselkedésében a támogatást igénylő esélytudatosságot fejezett ki: nem közvetített szegregációt, csökkentette a csoportokra vonatkozó meglévő előítéleteket. A tervezés során megvalósultak az egyetemes tervezés (nők és férfiak igényei, az idősek, a fogyatékosok és a gyermekek igényei), valamint a horizontális szempontok (akadálymentesítés és energiahatékonyság) elvei. A projektet Balatonföldvár Város Önkormányzata, és konzorciumi partnereként a Somogy Megyei Önkormányzat szoros együttműködés keretében valósította meg, megosztva egymás között az előkészítési, közbeszerzési műszaki ellenőrzési, nyilvánosságra vonatkozó és projekt menedzsment tevékenységeket.